top of page

FOLLOW ME:

Sök

Svensk tradition

  • Skribentens bild: Annie Andersson
    Annie Andersson
  • 30 nov. 2014
  • 2 min läsning

Bocken Bo, Svensk Tradition formgiven av Lina Börjesson.

Glad första advent alla! Har ni kommit igång med julpyntningen ännu? Att vi nu går in i december månad med snöfri mark och blå himmel andas inte alls den vinterlandskänsla som brukar infinna sig runt dagar som dessa. jag ser till min lycka att mörkret istället ljusas upp av alla vackra dekorationer som hängs i fönster, träd och räcken. Imorgon är den första december och jag vill passa på att tipsa er om en formgivare från Uppsala. Företaget Svensk Tradition drivs av formgivaren Lina Börjesson, en formgivare som värnar om svenska traditioner genom att designa produkter i ny modern tappning. Både för att bevara det svenska kulturarvet och hantverkstraditionen. Mycket av intäckterna går till olika sorters välgörenheter, som bland annat ett årligt samarbete med Bröstcancerfonden. Detta år har hon dessutom blivit tilldelad utmärkelsen Guldhjärtat 2014. Därav tycker jag att hon mer än väl förtjänar att lyftas upp här på bloggen så att fler får se vilket gott exempel hon bidrar med och hur vackra hennes formgivningar är. Hade det inte varit underbart härligt med en Bocken Bo i hemmet nu i vintertider?

Vill ni se mer av Börjessons design så kika in på hennes webbsida här: Svensk Tradition

Vill ni veta mer om julbockens historia så fortsätt läs nedan.

Börjesson berättar om julbockens historia (länk här):

Julbocken är en av Sveriges äldsta julsymboler även om den från början kommer från vår gamla asatro, där åskguden Tors vagn drogs av två bockar.

Den svenska traditionen att koppla ihop bocken med julen började för ett par hundra år sedan. Då gick bygdens ungdomar ofta runt i stugorna och framförde ett enkelt skådespel. Någon i sällskapet var utklädd till bock. Som tack för underhållningen bjöds det på mat och dryck.

Vanligt var att en bock i trä eller halm ställdes i smyg hos grannarna. Det gällde sedan för den som fått bocken att osedd lämna tillbaka den. Bocken kunde sedan lämnas fram och tillbaka under hela julfirandet. Vad som hände om någon blev ertappad vid avlämnandet av bocken förtäljer inte historien...

I mitten av 1800-talet klädde istället någon av männen i hemmet ut sig till julbock, och delade ut julklappar. En ärofylld uppgift, vilken omkring 1870 övertogs av våra dagars jultomte.

Comentarios


  • Facebook Clean Grey
  • Twitter Clean Grey
  • Instagram Clean Grey

RECENT POSTS: 

SEARCH BY TAGS: 

© 2014 by H som i Hem. Proudly created with Wix.com

  • Pinterest - Black Circle
  • b-facebook
  • Instagram Black Round
bottom of page